Vietimme juhannuksen perinteisesti mökillä. Aattona aurinko näyttäytyi useaan otteeseen ja ilma oli leuto ja lämmin. Juhannuspäivänä sen sijaan saimme rakeita niskaamme ja sadetta piisasi. Ruoaksi valmistimme perinteisesti aattona possun sisäfilettä ja seuraavana päivänä savustimme lohen. Istuimme yöhön asti nuotion äärellä ja nautimme hiljaisuudesta ja ihanasta luonnosta.
Toukokuun lopulla matkustimme Saksaan tätini luokse juhlistamaan tätini miehen 50-vuotis juhlia. Tädilläni on aina ollut silmää kauneudelle ja heidän kotinsa suorastaa pursuaa kauniita esineitä, upeita asetelmia, persoonallisuutta ja romanttissävytteistä tunnelmaa. Puutarha kukoistaa sadoilla kukilla ja kadehdittavan valtavilla murattiköynnöksillä. Sieltä löytyisi kuvattavaa koko päiväksi. Toukokuussa on Saksassa paras parsakausi ja saimmekin jälleen ihanaa valkoista parsaa tätini …
Löysin ruokakaupastamme hyllyn, joka notkui itsetehtävistä makeisista ja vaahtokarkeista. Paketti näytti houkuttelevalta, joten päätin kokeilla tehdä sitruunavaahtokarkkeja, keltaisia, jotka sopivat Pääsiäiseen. Tekeminen oli helppoa ja mukavaa. Aineet sekoitettiin kulhossa, vatkattiin, kaadettiin vuokaan ja annettiin kovettua jääkaapissa. Sen jälkeen paloiksi ja kuorrutus tomusokerilla. Karkeista tuli kauniita mutta maku sen sijaan oli hivenen esanssinen. Vaahtokarkit myös kovettuivat …
Aloitimme Pääsiäisen vieton tänä vuonna jo eilen kiirastorstaina, jolloin meille saapui kylään molempien vanhemmat. Valmistimme perinteisen Pääsiäis illallisen eli porsaanfilettä, perunapyreetä, rosepippurikastiketta sekä appelsiini-sipulisalaattia. Alkuruoaksi tarjoilimme savulohta salaattipedillä. Jälkiruokana oli tipukakkua (resepti löytyy Pirkalta). Alkuviikosta olin koristellut pihaamme keväisempään suuntaan narsisseilla, Pääsiäiseen sopivilla kransseilla, orvokeilla sekä helmililjoilla. Pääsiäisruohon olin unohtanut laittaa ajoissa, joten päädyin kokeilemaan …
Kävin pari viikkoa sitten vierailulla synnyinkaupungissani Kotkassa tapaamassa lapsuuden ystäviäni. Kävin nappaamassa pari kuvaa uimarannalta, jossa kaikki lapsuuteni kesät vietin. Pari viikkoa sitten meri oli vielä jäässä. Kävin myös äitini suosittelemassa kivassa sisustusliikkeessä Tamburiinissa, jossa oli kaikkea ihanaa uutta sekä vanhaa tavaraa moneen eri sisustustyyliin.
Olin saanut äidiltäni vanhoja perintökauhoja, jotka mielestäni eivät kuuluneet kaapin nurkkaan pölyttymään vaan ne piti saada arvoisensa paikalle esille. Päätin kehystyttää kauhat ja ripustaa ne seinälle. Niinpä pyysin käsistään kätevää appiukkonani ja käsistään melko kätevää 🙂 miestäni nikkaroimaan kehykset suunnittelemani mallin mukaan. Ostimme valkoisia lattialistoja, joista appiukkoni ja mieheni tekivät kauniit kehykset. Nyt kauhat ovat …
Etsimme usein netistä kivoja reseptejä jos haluamme vaihtelua arkiseen ruokalistaamme. Olen kuitenkin laittanut merkille, että monesti löytämäni kivat reseptit ovat niin vaivalloisia ja ne sisältävät ainesosia, joita ei jokaisen ruokakaapin vakiovarustuksesta löydy. Siksi haluan jakaa yhden oman hyvin yksinkertaisen ja helpon reseptimme, johon ainekset löytyvät monesti jo ilman erillistä kauppareissuakin. ******* Tuorepastaa tomaatti-basilikakastikkeella Pilko yksi …
Päätimme pakata eväät reppuun ja lähteä retkelle lempipaikkaamme aavan meren rannalle. Lähtiessämme aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta mutta perille päästyäme aurinko vetäytyi pilveen. Se ei kuitenkaan meitä haitannut. Sytytimme nuotion rannalle ja nautimme kauniista maisemista, kuumasta glögistä ja silmiä hivelevästä valkeudesta. Jää ja lumi sulautuivat yhteen niin, ettei erottanut mistä meri alkaa ja minne se päättyy. …
Kyllä se talvi sieltä sitten lopulta saapui kuten olin jo aavistanutkin. Aikamoinen harppaus oli siirtyä lämpöasteista ja vesisateista suoraan pariinkymmeneen pakkasasteeseen, joka on nyt jatkunut jo muutaman viikon. Mutta kylmyyden keskellä on myös iloa. Luonto on muodostanut mitä kauneimman näyn huurruttamalla puut ja pensaat silmiä hivelevän kauniiksi. Maisema on kuin satumaasta. Sisälle sen sijaan toin …
Nautin kauniista astioista. Niitä on kertynyt astiakaappiini jo melkoinen määrä mutta silti huomaan kattauksia tehdessäni, että jotain aina puuttuu. Eli astoita ei voi olla liikaa. Tässä pieni kurkistus astiakaappiini. Kaappi on ostettu yli kymmenen vuotta sitten Askosta, mutta valkoisen maalin saatuaan, se näyttää kivasti vanhalta. Astiat tulevat myös paremmin esiin, kun kaappi on valkoinen.
Meidän joulun jälkeinen kevyempi ruokavaliopäätös ei ole oikein pitänyt.. Kummasti sitä aina keksii uuden syyn herkutteluun. Tällä kertaa se taisi olla parasta ennen -päiväystä lähestyvä kuohukermapurkki jääkaapissamme. Niinpä päädyimme tekemään köyhiä ritareita. Niiden tekemiseen löytyy monia eri ohjeita. Itse teen aina ranskanleivästä, jonka viipaleet kostutan seoksessa, jossa on maitoa, kananmunaa, vehnäjauhoja ja suolaa. Päälle tietenkin …
Uuden vuoden päivänä halusin käydä mökillämme. Oli sateista ja lämmintä. Talvesta ei tietoakaan. En muista vastaavaa tammikuuta. En tosin talvea ole ehtinyt vielä kaivatakaan, mikäs on kävellessä vihertävän luonnon keskellä raikkaassa ja hapekkaassa ilmassa. Vettä tihutteli hiljalleen taivaalta ja lämpimät sadepisarat putoilivat hiljaa kasvoille. Vanha pyörä vartioi mökin portilla. Vesi oli noussut ja peittänyt miltei …
Joulu on vietetty onnistuneesti ja nyt palaillaan pikkuhiljaa arkeen. Tällä kertaa saimme viettää joulun ihan kotona ja pääsin emännöimään meille saapuneita vieraita. Siitä olenkin haaveillut jo pitkään. Haluan säilyttää lapsuudesta saamani jouluperinteet ja jatkaa niitä omassa kodissa. Joulu alkaa perinteisesti aamun joulusaunalla. Tämän jälkeen katsotaan lumiukko elokuva ja joulurauhan julistus, jonka jälkeen kokoonnutaan joulupuurolle. Iltapäivällä …